Regisztráció Elfelejtett jelszó
Pillanatnyilag egyetlen terméket sem tartalmaz

Dr. Mihály Nikolett

KÜLSŐ-BELSŐ GAZDAGSÁG

Avagy pénzügyeink a személyiségünk tükrében

Célok és értékek tisztázása

„Az embernek mentálisan és fizikailag fittnek kell lennie és tudnia kell, miért csinálja azt, amit csinál." Birger Schäfermeier

A legtöbb ember álma között szerepel az anyagi függetlenség, de általában fogalmuk sincs arról, hogy azt miképp érjék el. A gazdagság utáni vágy rendszerint egy hosszú, végtelennek tűnő bolyongásba torkollik, úgy hogy nincsenek konkrét célok, a célhoz vezető tervek, s legfőképp erőforrások a megvalósításhoz. Mindez általában azért, mert „sikertelenségre” vagyunk kondicionálva, azaz a múltban nem ösztönöztük magunkat/vagy ösztönöztek minket tudatosan és módszeresen az eredményességre, így a sikerességre. Megeshet persze az is, hogy éppen nem vagyunk megfelelő mentális és érzelmi állapotban, vagy külső körülmények gátolnak abban, hogy a saját utunkat járjuk. Vannak olyanok is, akik megfelelő célokkal és tervekkel rendelkeznek, de a szembe jövő nehézségek és kudarcok elveszik a hitüket és elgyengítik őket. Min múlik, hogy a már bemutatott tényezőkön túl sikerül-e elérni az anyagi (és egyéb) céljainkat? Ehhez pusztán két dologra van szükség: a már jól ismert „belső kontrollosság”-ra és az ahhoz szorosan kötődő felelősségvállalásra. Ez a fejezet ennek a kettőnek az erősítését célozza meg.

Kezdjük az elsővel, immáron konyhanyelven, cselekvési lehetőségeket is megfogalmazva. A belső kontroll azt jelenti, hogy az egyén hisz abban, hogy ami vele történik, az közvetlen kapcsolatban van a személyiségjegyeivel, a döntéseivel és így a cselekvéseivel is. Nyilvánvaló, hogy ha ezt eddig nem így gondoltuk, komoly kihívás előtt állunk – de ha meg se próbálunk változni, nem adunk magunknak esélyt arra, hogy javuljon az anyagi helyzetünk. Persze sokkal könnyebb egy rossz, vagy átlagos életszínvonal miatt továbbra is a szerencsétlen gyermekkort, a recessziót, a kormányt vagy bármi mást okolni. Most mégis tegyünk egy próbát, váltsunk szempontot, és kezdjük úgy értelmezni az eseményeket, mint amelyek a saját tudatos, vagy tudattalan döntéseink következménye.

Mit jelent az, hogy valami egy tudattalan döntés következménye?
Eric Berne óta ismerjük a „sorsforgatókönyv” fogalmát, mely szerint vannak olyan döntések, helyzetek az életünkben, melyeket korábbi élményeink tudattalanul generálnak. Például egy fiatal nő, akinek alkoholista apja volt, alkoholista férjet választ magának, pedig ezerszer megfogadta, hogy az „ilyenekkel” még csak szóba sem áll. Miért teszi mégis, és éli át ismétlésszerűen az utált élethelyzeteket és konfliktusokat? Egész egyszerűen azért, mert a hasonló hasonlót vonz, a gondolkodási -és cselekvési repertoárja korlátozott. A mélytudata dönt egy olyan ember mellett, akinek az oldalán nem kell új dolgokat tanulni, egyszerűen csak a bevált sémákat alkalmazni – még akkor is, ha ez kellemetlen. S még valami, ami nem elhanyagolható ebben az önsorsrontó ismétlésben: egy alkoholista (bántalmazó) apa mellett általában alacsony önértékelés alakul ki – ezt az önértékelést az „újraválasztással” fent lehet tartani, nem kell megváltoztatni.

Ilyen sokszoros áttételes kapcsolaton keresztül alakul ki a pénzhez való viszonyunk is. Ha a családunkból azt hozzuk, hogy a pénz bűnös, ártalmas dolog, esetleg a szüleink állandóan veszekedtek a pénz miatt, nagyon keményen dolgoztak érte, de ennek ellenére sohasem volt belőle „elég”, akkor megeshet, hogy egy olyan sorskönyv főszereplői leszünk, ahol ugyanilyen problémáink lesznek. A belső kontroll tehát nemcsak azt jelenti, hogy felismerjük, életünk folyása személyiségünk és döntéseink következménye, hanem azt is, hogy adott esetben „megszakítjuk” a tudattalan „forgatókönyveket”, a szocializációnk során ránk rakódott „káros” reflexeket, és módosítjuk a negatív automatizmusokat. Képesekké válunk arra, hogy bizonyos perspektívából szemlélve tudatosan írjuk és éljük életünk regényét.

Ehhez három dolgot kell tenni: 1. tisztázni, hogy milyen célok és értékek irányítják az életünket; 2. ennek megfelelően terelni mederbe az energiáinkat; 3. meg kell tanulni az érzelmeinket kontrollálni. A következő rész e három dolog eléréséhez nyújt segítséget.

Formátum: 12x34 cm
Oldalszám: 124 oldal
Megjelenés: 2015
ISBN: 1234567890
ÁSZF Szerzői és adatvédelmi nyilatkozat
Pay with PayPal, PayPal Credit or any major credit card
Bankszámla: 10402647-75565151-49501031 K&H